Succes met social media, stap 2: je ‘like-factor’

Verhoog je 'like-factor' op social media!

Na (maar zeker ook tijdens) het verhogen van je ‘know-factor’ op social media moet je werken aan je ‘like-factor’: als mensen je niet aardig vinden gaan of blijven ze je natuurlijk nooit volgen! In dit deel 2 van mijn drieluik Succes op social media laat ik je in grote lijnen zien waar je als ondernemer op moet letten bij het verhogen van je ‘like-factor’!

Afhankelijk van je doelgroep (consumenten of bedrijven) heb je het platform gekozen wat voor jou het meest effectief kan zijn: facebook, twitter en/of LinkedIn. Na het aanmaken van je account heb je aandacht besteed aan je bio en ben je je netwerk gaan uitbreiden oftewel: je hebt gewerkt aan je ‘know-factor’. Ondanks de cultuurverschillen tussen deze platformen zijn er een aantal punten die je –als ondernemer- in ieder geval NIET moet doen:

Voornamelijk over je onderneming berichten

Als je alleen maar over je onderneming praat (over hoe goed, goedkoop of fantastisch jouw bedrijf, product of dienst is) dan ben je in mijn ogen SAAI dus *klik: unfollow*.

Niet reageren op anderen

Alleen maar ‘info geven’ zonder te reageren op berichten van anderen komt op mij als redelijk arrogant over, dus *klik: unfollow*.

Niet ‘terug volgen’ op Twitter of Facebook

Sommigen vinden het stoer staan en gaan om deze reden op een gegeven moment zelfs velen ontvolgen: jij wordt gevolgd door duizenden tweeps of je hebt evenzoveel likes op Facebook terwijl je er zelf maar een handje vol volgt. In mijn optiek zielig, dus *klik: unfollow*.

Spammen in discussies op LinkedIn

Ik zie ze regelmatig: iemand lijkt in een groep een interessante discussie gestart te zijn maar het blijkt een puur verkooppraatje voor de eigen toko te zijn; irritant! Als dit een aantal keren binnen die groep gebeurt is dat voor mij reden genoeg voor *klik: unfollow*.

Je teveel laten gaan, bijv. in ‘privé-tijd’

Wellicht ten overvloede: ik ben een sterk voorstander van persoonlijke twitteraccounts voor ondernemers, hoor! Maar als je een leuk, sociaal en succesvol imago wilt bouwen op social media vermijd dan platte of seksistische humor en sterk emotionele en/of erg negatieve berichten. Het hoeft zeker niet altijd rozengeur en maneschijn te zijn wat de klok luidt; nu en dan een oprecht gemeende ‘minder leuk bericht’ moet zeker kunnen; jij bent immers ook maar gewoon een persoon!

Wat kun je dan wel doen om je ‘like-factor’ te verhogen?

Reageren met tips of advies

Stelt iemand een vraag waar jij een antwoord op weet? Deel dat dan! Jij wordt er niet minder van (je behoud je kennis/contact immers) en de ander is er mogelijk enorm mee geholpen! En als je dit regelmatig doet zul je zien dat jij ook –steeds meer- antwoord krijgt op jouw vragen want: delen = vermeningvuldigen!

Berichten delen of retweeten

Zie je een interessant bericht voorbij komen in je tijdlijn? Deel het met jouw netwerk! Het is 1 klik op de knop en wellicht heb je vele mensen weer blij gemaakt!

Kies het juiste tijdstip

Ben jij veelal overdag op social media actief terwijl je doelgroep er pas ’s avonds of in het weekend tijd/gelegenheid voor heeft? Of wellicht andersom? Probeer je schema eens aan te passen zodat je posts je volgers ook echt bereiken, anders zien ze ondanks alle inspanningen nooit hoe leuk jij bent!

Ik hoop dat je met bovenstaande tips nu je ‘know-factor’ op social media kunt verhogen! Maar denk erom: kwantiteit behalen is slechts een onderdeel voor het op- of uitbouwen van jouw online imago; geen doel op zich! In mijn volgende blogpost die op woensdag 9 mei 2012 wordt gepost geef ik je tips en trucs om je ‘like-factor’ op social media te verhogen.

Vind je dit artikel interessant? Deel het gerust met je netwerk! Ook opmerkingen, vragen en/of aanvullingen zijn van harte welkom; geef hier onder gerust jouw mening!

 

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *