Sociaal zijn op social media

Effectief gebruik van social media door sociaal te zijn!

Hóe kun je sociaal zijn op social media? In de workshops ‘effectief gebruik van social media’ geef ik inzicht in de 5 momenteel populaire platformen Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest en Google+. Ik heb per platform de hoofdlijnen in 3 blokken verdeeld zodat er tijdens de workshop een soort mantra ontstond, die hopelijk goed blijft hangen bij de deelnemers: sociaal zijn ~ bereik uitbreiden ~ delen. In deze blogpost deel ik een aantal punten uit blok 1 met je: sociaal zijn:

Sociaal zijn: ava

Sociaal zijn op social media houdt in dat je jezelf durft te laten zien. Laten zien door een mooie en duidelijke foto van je eigen snoetje (van kin tot kruin) als ava te gebruiken. Vooral als je een ‘kleine onderneming’ hebt (in de zin van aantal personeelsleden; dit zegt dus absoluut níets over de grootse producten of diensten die jij levert!) moedig ik je aan om vanuit @EigenNaam te twitteren in plaats van een @ZaaksNaam. En dus géén logo als ava te gebruiken: je hebt in het dagelijkse leven toch ook geen bord voor je kop??! Ben je van mening dat @ZaaksNaam en logo een múst zijn voor jouw onderneming? Personaliseer dan in ieder geval je pagina op twitter.com met een persoonlijke foto en naam!

Sociaal zijn: attentie

Een tweede belangrijk kenmerk van sociaal zijn op social media is: hoe attent ben jij ten aanzien van jouw volgers, vrienden, fans en kringen? Hoe vaak reageer jij op hun updates, tweets of discussies? Vind jij de Facebook-pagina van jouw klanten, leveranciers en andere ondernemers uit jouw netwerk wel eens leuk door fan te worden? Beveel jij in een discussie op LinkedIn wel eens een bedrijf uit jouw netwerk aan?

Sociaal zijn: écht leven

Op social media vinden de meeste interacties plaats tussen échte mensen met een écht leven! Door aspecten uit jouw échte leven te delen kunnen mensen jou pas écht leren kennen en daardoor gaan vertrouwen. En laten we eerlijk zijn: jezelf zijn is beter want er zijn al genoeg anderen, toch?! Tijdens de voorbereiding van mijn workshop kwam mijn dochter (10 jaar), de tranen van het lachten nog over haar wangen biggelend, met onderstaand filmpje aan die de spijker op z’n kop slaat:

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je netwerk! Ook opmerkingen, vragen en/of aanvullingen zijn van harte welkom; geef hier onder gerust jouw mening!

 

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *