Succes met social media, stap 1: je ‘know-factor’

succes met social media stap 1

In ‘bouw je eigen feestje’ vertelde ik al dat veel ondernemers nog niet hun draai binnen social media gevonden hebben. Overigens zie ik dit zelf ook op Twitter, LinkedIn en Facebook: er is vanuit ondernemingen nog een hoge push-factor te zien, helaas… En als dan –logischerwijs- de gewenste resultaten uitblijven kan dat behoorlijk frustrerend zijn, zoals bovenstaande clip heerlijk vertolkt!

Hoe kun je nu als ondernemer een positief imago opbouwen op social media? In deze en twee volgende blogposts zal ik je de werking van het Know-Like-Trust-principe in hoofdlijnen toelichten. Overigens hebben de 3 stappen onderling een duidelijke wisselwerking, maar ook dat zul je in deze drieluik ontdekken! Ik ga er overigens van uit dat jij weet op welk social media platform jouw doelgroep zich bevindt en waar jij je wilt profileren? OK, dan beginnen we nu met stap 1: werken aan je know-factor!

Twitter

Kijk in de lijsten van personen die je al volgt of daar voor jou leuke of interessante tweeps tussen zitten en ga die gewoon ook volgen. Een ongeschreven regel op Twitter is namelijk dat je, als iemand je gaat volgen, je hem/haar terug gaat volgen. Persoonlijk ben ik daar overigens redelijk kritisch in; met name als ‘een bedrijf’ mij gaat volgen bekijk ik altijd eerst ‘de bio’ en de laatste tweets.  Als deze puur of grotendeels commercieel van aard zijn dan volg ik niet terug; in het echte leven heb ik ook een ‘nee-nee-sticker’ op mijn brievenbus geplakt en online zit ik dus ook niet op pure reclame te wachten! Hoe je dit kun voorkomen lees je in deel 2 van deze drieluik: de ‘like-factor’.

Een andere manier om snel veel volgers te krijgen is een ‘RT, like, volg en win actie’ op te zetten: bepaal je doel (i.c. aantal volgers dat je wilt bereiken) en stel een –liefst relevante- prijs ter beschikking die je verloot onder je –nieuwe- volgers. En o ja: vergeet niet het persoonlijk te houden anders heeft deze hele actie geen nut!

Facebook

Steeds meer particulieren van alle leeftijden zitten op Facebook; mogelijk een walhalla voor ondernemers die business-to-consumers werken! Op het moment dat iemand jouw facebook pagina ‘leuk vindt’ dan komen al jouw berichten op haar/zijn tijdlijn! Veel bedrijven organiseren net als op Twitter winacties om het aantal likes snel te verhogen. Besef hierbij wel dat een deel jouw pagina ook snel ‘niet leuk meer vindt’ als je behalve dat mooie geschenk weinig leuke content biedt, oftewel onvoldoende aan je ‘like-factor’ werkt! Overigens is Facbook wel streng ten aanzien van winacties; houd je je niet aan hun regels dan kan je account zomaar geblokkeerd worden!

LinkedIn

Etiquette op LinkedIn is dat je niet ‘koud’ mensen aan je netwerk toevoegt; je moet een zekere relatie/overeenkomst hebben om mensen uit te ‘mogen’ nodigen. Allereerst kun je natuurlijk je collega’s, kennissen, oud-klasgenoten en andere –zakelijke- relaties verzoeken hen toe te mogen voegen aan jouw netwerk op LinkedIn. Doe dit overigens bij voorkeur met een persoonlijk berichtje!

Daarnaast kun je lid worden van groepen (sterk aan te bevelen voor het verhogen van je ‘like-factor’; zie deel 2 van deze drieluik) en andere leden van die groep vragen of je hen aan je netwerk mag toevoegen. Beperk je overigens niet tot de personen die op dit moment van waarde voor jou (kunnen) zijn; met name hún relaties kunnen in de toekomst erg interessant voor jou worden!

Kwantiteit als middel op social media

Ik hoop dat je met bovenstaande tips nu je ‘know-factor’ op social media kunt verhogen! Maar denk erom: kwantiteit behalen is slechts een onderdeel voor het op- of uitbouwen van jouw online imago; geen doel op zich! In mijn volgende blogpost die op woensdag 25 april 2012 wordt gepost geef ik je tips en trucs om je ‘like-factor’ op social media te verhogen.

Vind je dit artikel interessant? Deel het gerust met je netwerk! Ook opmerkingen, vragen en/of aanvullingen zijn van harte welkom; geef hier onder gerust jouw mening!

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *