Hoezo, “de kracht van social media’?

kracht van social media

“De kracht van Social Media”, ik lees het vaak en heb het zelf ook meerdere malen gejubeld als ik een workshop verzorgde. Maar toen ik vanmorgen wakker werd vroeg ik mij af of ik hierin niet te naïef ben geweest…

Aangename kriebel

Afgelopen week bladerde ik bij toeval door een magazine en las in een ‘artikel’ (lees: promotion): “Extreme kou, een slee voortgetrokken door honden. Een select groepje avonturiers, ver boven de poolcircel. Dit is jouw kans om mee te gaan met de Fjällräven Polar 2015.” Het is een 4-daagse tocht met een hondenslee door de bergen en de toendra van 1 van de laatste wildernissen in Europa. “Veilig en aangenaam buiten leven in de winter”, lees ik verder en ik voel een aangename kriebel opkomen in mijn normaliter liever kou-mijdende lichaam.

Mijn sociale vermogen

Deelname lijkt eenvoudig: er mogen 2 personen uit de BeNeLux mee: degene met de meeste stemmen én 1 persoon die Fjällräven persoonlijk uit kiest. Ik zie dat de Belg Johnny Carbonelli op dat moment met zo’n 1.100 stemmen veruit aan kop staat. Ik moet toegeven dat hij een grappig filmpje over zichzelf heeft laten maken dat het mogelijk goed doet in diverse media waardoor hij dat aantal stemmen heeft gekregen. Ik inventariseer mijn sociale vermogen: 2.243 volgers, 431 vrienden op Facebook, 1.156 connecties op LinkedIn. Google+ laat ik gemakshalve even buiten beschouwing. In totaal, met correctie van doublures, ruim 3.000 mogelijke stemmen dus!

Waar blijven de stemmen?

Ik schrijf mij in en vraag via mijn social media kanalen op mij te stemmen. Een handje vol bevestiging via Facebook en 1 retweet via Twitter is het gevolg. ’s Avonds en de dag erna herhaal ik mijn vraag maar weer blijft de storm aan reacties achterwege. Einde van de dag verander ik mijn covers op mijn sociale profielen in een afbeelding van de Polar om te laten zien dat ik écht graag deel zou nemen aan deze adembenemende mooie ervaring. Stand van vanmorgen: 24 stemmen. Waaronder die van mijzelf en mijn man.

Ik vraag mij oprecht af waarom dit er maar zo weinig zijn en kom tot de volgende mogelijke redenen:

 • Mensen vinden deze tocht té gevaarlijk voor een simpel iemand als ik en willen mij behoeden voor mijn wilde ideeën.
 • De wijze van stemmen is té moeilijk of mensen willen niet via Facebook stemmen (je moet eerst ff via FB inloggen om te kunnen stemmen) waardoor de app op jouw tijdlijn mag schrijven.
 • Mensen reageren en delen alleen als ze er zélf beter van kunnen worden (denk aan ‘like-deel-en-win-acties’, iets waar ik zelf overigens zelden aan mee doe).
 • Er zijn domweg teveel van dit soort oproepen en acties; ‘we’ zijn er moe van geworden.
 • …. [vul jouw mening alsjeblieft in bij de reacties hieronder!]

Niet opgegeven

Ik besluit nog niet op te geven en stiekum toch ook maar op kans 2 te hopen: persoonlijk door Fjällräven gekozen te worden. Zij zoeken namelijk ‘normale mensen’ met ‘normale jobs’ om te laten zien dat je met de juiste uitrusting en voorbereiding kunt genieten van het ogenschijnlijk extreme buitenleven. Ik ben tevreden over mijn ‘about me’ en mijn motivatie die beide maximaal 400 tekens mogen bevatten: Hieruit moet toch wel blijken dat ik die doorsnee moeder en echtgenote ben die ze zoeken? 😉 Die zelfstandige die ontdekt heeft dat niet het waarmaken van je droom maar juist het uitbreiden van je comfort-zone je gelukkig maakt. En dat ik daarom vanaf nu alleen maar zoveel mogelijk wil méémaken! Het liefst te beginnen met de 300 km langer Polar tocht in april 2015!

Stem jij nog wel even op mij, alsjeblieft? En deel dit zoveel mogelijk in je netwerken; wie weet?!!

6 antwoorden
 1. Gert de Kievit
  Gert de Kievit zegt:

  Beste Ita,
  Ik gun jou het reisje van harte en heb deze week ook op de stemknop gedrukt. Helaas zul je mijn stem niet tegenkomen, want toen ik de mededeling kreeg dat ik me via Facebook moest aanmelden en daarmee de app toestemming zou geven om op mijn tijdlijn te schrijven, ben ik afgehaakt. Dat wil ik dus niet.
  Jij twijfelt aan de kracht van de Sociale Media. Ik kan je melden dat ik in het verleden oproepjes heb geplaatst op Twitter voor een stageplaats voor mijn zoon en later voor een kamer voor mijn dochter. Beide oproepjes werden op Twitter massaal gedeeld. Met de kamer is het niet gelukt, maar mijn zoon had na iets meer dan uur nadat ik het oproepje geplaatst een stageplek. Dat noem ik de kracht van de Sociale Media.
  De laatste tijd zie je op Facebook en Twitter steeds meer commerciële uitingen voorbijkomen. Een ontwikkeling waar de meeste mensen die deze Sociale Media gebruiken niet blij mee zijn. Wellicht is dit dan ook een belangrijke reden waarom mensen niet stemmen. Voor mij geldt dit in elk geval wel. Ik zie al zoveel zooi voorbij komen op Facebook en Twitter.
  Nogmaals, ik gun je het reisje van harte en als er een directe manier van stemmen zou zijn, had je mijn stem ook al binnen. Ik zal voor je duimen dat Fjällräven je persoonlijk kiest.
  met vriendelijke groet,
  Gert de Kievit

  Beantwoorden
  • Ita Pronk
   Ita Pronk zegt:

   Dank voor je uitgebreide en eerlijke reactie, Gerrit! Ook voor jou is reden 2 uit bovenstaand rijtje dus bepalend (snap ik overigens heel goed, hoor!). Verder heb ik via reacties op Facebook ook gehoord dat mensen zich emotioneel betrokken moeten voelen voordat ze bereid zijn enige moeite voor je te willen doen.

   Beantwoorden
 2. Peter Lindeman
  Peter Lindeman zegt:

  Het stemmen via FB is te omslachtig. Via de mobiel moet je dan opeens via een browser inloggen en vanwege dubbele authenticatie (we willen het veilig niet waar) is dat omslachtig. Op de MacBook is dat argument veel minder maar ja ik volg het meeste eigenlijk op de iPhone 🙂 Heb hier alsnog wel even gestemd voor je 🙂

  Beantwoorden
  • Ita Pronk
   Ita Pronk zegt:

   Ik denk inderdaad dat dit veel mensen tegen houdt, Peter! Helaas heeft de organisatie bewust voor stemmen via Facebook gekozen…

   Maar fijn dat jij weél de moeite hebt gedaan om voor mij te stemmen, dank je Peter!!

   Beantwoorden
 3. Jos Mark
  Jos Mark zegt:

  Maak de onderstaande rekensom compleet… Ook een interactie waar ik niet op zit te wachten en die ik eigenlijk niet wil invullen. En nu maar hopen dat ik de som goed gemaakt heb. Dat is in het kort denk ik het hele probleem. Als het goed is weet je dat like en win acties op FB niet meer zijn toegestaan. Je kunt ervoor geband worden. Bedrijven die dat dus nog doen… Tsja…

  Maar om FB, om reden van stemmen, mijn vrienden te geven en te mogen bepalen wat er op mijn tijdlijn staat (de app dan) gaat echt te ver. Daar zijn we in Nederland veel te achterdochtig voor. Dus, die slee naar de pool kun je vergeten. Ook met jouw ‘vriendengroep’.

  Niet dat ik hem jou niet gun overigens.

  Beantwoorden
  • Ita Pronk
   Ita Pronk zegt:

   Tja Jos, ik vraag de kinderen altijd ‘Kun je rekenen??!’ Die Captcha is inderdaad irritant maar helaas noodzakelijk omdat je anders een dagtaak hebt aan alle spam die om je oren vliegt… Volgens mij vertel ik jou niets nieuws? Maar om verwarring uit de wereld te helpen: dit is geen ‘win & like actie’ op Facebook hoor!

   En die sledetocht naar de Pool? Tja, de meeste stemmen ging ik toch al niet meer halen… Nu kan ik nog door Fjällräven uitgekozen worden óf, zoals gisteren bekend werd gemaakt, door een Zweedse TV-zender! Ik wacht in spanning af en vrees na afgelopen koude dagen in Nederland dat ik het niet warm ga houden als ik uitverkoren word??!!!

   Maar voor nu: fijn weekend, Jos!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *