Spookfacturen van Esther Janssen van NL Domein Host

nl-domein host spookfactuur

Afgelopen weken meldden klanten ons verbaasd dat zij eenfactuur voor domeinregistratie hadden gekregen van Esther Janssen van NL Domein Host; “maar dat loopt toch altijd via jullie?”

Inderdaad verzorgen wij domeinregistratie en hosting voor veel van onze klanten waar wij een website voor ontwikkeld hebben! En ja, de facturering loopt dan ook keurig via ons dus nieuwsgierig vroeg ik of ik de betreffende factuur mocht zien (waarschijnlijk een soort restant beroepsdeformatie uit mijn recherchetijd, hahaha!). Enkele tellen later had ik ze in mijn mailbox en een korte blik erop leerde mij het volgende: Hoewel rechtsboven duidelijk het woord ‘Factuur’ staat en bij de betalingsinstructie gesproken wordt van ‘factuurnummer’ staat in de kleine letters onderaan: “Dit is een aanbieding en geen factuur, betaling van deze aanbieding wordt beschouwd als opdrachtbevestiging. Mocht tijdige betaling uitblijven vervalt onze dienstverlening en verblijft de domeinextentie opkoopbaar voor derden.” Mooi: direct in de (digitale) prullenbak hiermee dus!

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) schreef in juli 2014 al een update over deze spookfacturen van o.a. NL Domein Host. Ook zij adviseren deze ‘factuur’ niet te betalen en eventueel melding te maken bij het Fraudemeldpunt. Maar als ik dit wil doen schrik ik toch even…

 

fraudemeldpunt fraudehelpdesk

 

Kennelijk heeft de organisatie nu Fraudehelpdesk en is de oude domeinnaam als alias gekoppeld aan het met een SSL-certificaat voorziene www.fraudehelpdesk.nl van die URL ‘gehangen’… Beste ICT van de politie, gebruik liever een 301-redirect om dit te fixen!

En wat kun jij als ondernemer verder nog doen? Voortaan nóg beter de kleine lettertjes lezen en het emailadres info @ nldomeinhosting . nl (spaties even weghalen!) blokkeren als spam zodat je eventuele toekomstige spookfacturen niet meer in je reguliere mailbox krijgt!

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je netwerk! Ook opmerkingen, vragen en/of aanvullingen zijn van harte welkom; geef hier onder gerust jouw mening!

 

6 antwoorden
 1. giancarlo
  giancarlo zegt:

  Thank you for your blog.
  while in the past i used to receive many fake invoices by post this is one of the few received past year .

  what can be done to report these to the authorities ?

  kindest,
  giancarlo

  Beantwoorden
 2. Hellen Landman
  Hellen Landman zegt:

  Vandaag ook een spook “factuur”ontvangen Esther heet nu Petra van Dijk. En idd staat in de kleine lettertjes dat het om een aanbieding gaat.

  Beantwoorden
   • J.M. Jongkind
    J.M. Jongkind zegt:

    Weer een sppokfactuur van nl Domeinhost Nederland, dit moet intussen wel de meest bekende spookfactuur van Nederland zijn, en ik n het inmiddels een beetje zat om hier weer mijn klanten voor te moeten waarschuwen. Toch vind ik het wel een beetje vreemd, ondanks de vermelding van een “aanbieding” is dit overduidelijk een poging tot oplichting, de dader is te traceren, gebruik van een betaalrekening , geen ingewikkelde betaalmethodes etc. ook de domeinnaam zelf en de provider is te achterhalen. Ik begrijp dat gezien de tekst in de kleine lettertjes deze criminelen (want dat zijn het!) ermee wegkomen. hoe kan dit

    Beantwoorden
    • Ita
     Ita zegt:

     Hallo Maarten,

     Tja, geen idee waarom de opsporingsdiensten hier geen werk van maken. Vooralsnog blijft het inderdaad irritant!

     Desondanks een hele fijne dag gewenst!
     Ita

     Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *